Policajti z Vysokých Tatier prišli darovať krv

27.10.2010 Poprad

Poprad 27. októbra (TASR) – Približne dva týždne už prebieha Študentská kvapka krvi, čo aj v Poprade spôsobilo zvýšený počet darcov.
Svoju kvapku krvi dnes prišli do popradskej nemocnice darovať aj príslušníci mestskej polície z Vysokých Tatier.
Už tradičným darcom je zástupca náčelníka mestskej polície vo Vysokých Tatrách Jozef Štefaňák, krv bol darovať už 24-krát. "Mali dnes prísť aj z Popradu policajti aj naši ďalší kolegovia, ale všetci ochoreli, tak sme tu traja, " uviedol Štefaňák. Okrem policajtov prišli do popradskej nemocnice aj traja úradníci z Mestského úradu v Starom Smokovci.
Podľa Štefaňáka je dôležité, aby ľudia išli darovať krv, pretože nikdy nevedia, kedy túto životodarnú tekutinu budú sami potrebovať. "Ide o ten dobrý pocit, sme v takej práci, že sami nevieme, kedy to my budeme potrebovať, stretávame sa dennodenne s prípadmi, kde ľudia potrebujú krv. Pre nás je to maličkosť, nič to nestojí a ak môžeme pomôcť, tak prečo nie, " konštatoval Štefaňák, ktorý chodí pravidelne dvakrát do roka darovať krv už 12 rokov.
Študentská kvapka krvi spôsobila zvýšený počet darcov. "Chodí viac študentov a chodíme aj my po školách, kde sa nájde dosť veľa študentov, ktorí o to majú záujem, " povedal pre TASR vedúci lekár Národnej transfúznej služby SR v Poprade Pavel Repovský. Celkovo však počet darcov stúpa, o darovanie krvi je každý rok čoraz väčší záujem. Chodia prevažne skupiny ľudí, niektorí ohlásení, iní nie, "kolektívne chodia prevažne prvodarcovia", doplnil Repovský.
Počet darcov sa v jednotlivých mesiacoch v Poprade pohybuje okolo 500 až 600. "Veľmi dobrý bol mesiac február, keď sme krv odobrali u 627 ľudí, slabšie bolo leto, keď bolo tých darcov do 500, " zhodnotil Repovský.
"U nás je každodenný odber od 6. do 13. hodiny. Ak sa cítite zdravý, je dobré si urobiť zálohu, dnes darujete vy krv, zajtra ju môže darovať niekto vám, " zdôraznil Repovský. Podľa neho by sa darovanie krvi malo stať akýmsi pravidlom, pretože nikdy nemôžeme vedieť, či sa aj nám do života nepripletie choroba alebo zranenie, pri ktorom budeme potrebovať krv.
 

Vyberte región